Skincares

Här skriver jag om mitt stora intresse hudvård. Om vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Vad hjälper mot acne?

Hudvård Hur blir man av med acne, Medicin mot acne, Syror i hudvård, Vad hjälper mot acne, blogg om hudvård, bästa produkterna mot acne, differin, få bort acne, tetralysal, tips mot acne, tretinoin Permalink3

 

 Alla vill vi ju ha en fin och fräsch hy och det är klart att det påverkar hur vi känner oss och trivs med oss själva. Jag har själv haft vuxenacne och vet vilken plåga det är. Jag hade under en lång period minst 20 finnar samtidigt och det poppade ständigt upp nya. Det fanns inte en dag då hyn var fri från finnar och det pågick i mer än ett år innan jag hittade rätt behandling för att bli av med acnen. 

 

Jag vill med detta inlägg dela med mig av vad som hjälpte för mig. Eftersom acne många gånger är hormonellt hjälper det inte alltid med vanliga produkter utan det krävs ofta receptbelagda krämer och/eller läkemedel för att bli av med acnen om man har mycket besvär. Jag hoppas kunna hjälpa er som har acne att bli av med den fortare än vad jag blev. Dessutom hoppas jag att ni som har acne och läser detta ska spara era pengar istället för att som jag, i jakten på att få fin hy, slösa jättemycket pengar och tid på behandlingar och produkter som inte hjälper.

Mitt råd i korthet till dig som har mycket besvär av din acne är att söka läkare och låta dem bedöma om du behöver receptbelagda preparat mot din acne.  

Här nedan berättar jag vad som fungerat för mig, det är alltså min personliga erfarenhet och det är ju så att en behandling kanske inte passar för alla. Du kan dock se detta som ett smörgåsbord av tips o ta till dig det som gäller dig. 

 
I tonåren och fram tills jag var runt 30 år hade jag någon blemma per månad på sin höjd, inga större problem med andra ord. När jag blev gravid vid 28 års ålder fick jag jättemycket finnar. 

Prövade sedan en mängd saker (under lång tid) som inte hjälpte innan jag till slut hittade rätt behandling och blev av med varenda plita och acnen har inte kommit tillbaka. 

Det som fungerade för mig är följande: 

 

 1. Tetralysal antibiotika som verkar mot acnebakterien. 
 2. Differin kräm, beskrivs så här på FASS: ”Differin hämmar inflammationen vid akne (finnar, pormaskar och kvisslor) och normaliserar bildningen av celler i huden runt talgkörtlarna så att talgkörtlarna inte täpps till.
 3. Yasmin p-piller som är ett vanligt p-piller men även hjälper mot acne
 4. Att hålla koll på alla ingredienser i de produkter jag lägger på hyn så att ingenting triggar igång acnen igen 

Jag gjorde som så att jag åt tetralysalen i lite mer än 3 månader. Under samma period körde jag med differinkräm som jag då smörjde in ansiktet med nattetid. 

På dagtid använde jag c vitamin serum, en fuktgivande kräm samt solskyddsfaktor 50. Hyn blir oerhört solkänslig o det finns stor risk för hyperpigmenteringar i ansiktet under behandlingen med tetralysal. Därav är det viktigt med hög solskyddsfaktor samt gärna hatt eller keps. Med fördel gör man denna kur under vinterhalvåret. 

 

Jag använde inga andra produkter än ovan nämnda. Då gick acnen bort till 80% o även pormaskarna försvann. 

 

När jag avslutat denna kur (tetralysal och differin) var det nästan sommar och jag fortsatte då med en ansiktsolja till natten samt c vitamin serum och spf 50 på dagtid plus en mild rengöring morgon och kväll. Acnen kom inte tillbaka. Sen till hösten började jag med Yasmin p-piller som verkar mot acne o då försvann verkligen allt och jag fick helt ren hy. Anledningen att jag tog till p-pillret Yasmin trots att nästan all acne redan var borta var att jag hört att många får tillbaka acnen en tid efter en antibiotikakur, så jag ville verkligen utrota den med multipla vapen. Och för mig funkade det! Detta är över 6 år sedan och hyn har hållt sig fin och finnfri. 

 

Nu har jag slutat med Yasmin p-piller, varit gravid och ammat i 7 månader, ingen acne är tillbaka (peppar, peppar). Jag är dock beredd på att acnen kan komma åter pga hormonomställningen när jag slutar amma. I så fall kommer jag att repetera steg 1 - 3 ovan. Steg fyra, att se till att inga komedogena (portäppande, acnetriggande) ämnen hamnar på min hy gör jag aldrig avsteg ifrån. 

 

Vad som tyvärr inte hjälpte mot min acne men som kan vara värt att testa innan man börjar med månadslånga antibiotikakurer:

 

 1. Terapeutiska doser av zink ( i tablettform som kosttillskott.
 2. Undvika vetemjöl o socker i kosten samt övriga snabba kolhydrater och processad mat.
 3. Äta extra omega 3
 4. Aha och bha syrapeels
 5. Sluta med vanlig  foundation och puder o bara använda mineralsmink
 6. Stressa mindre
 7. Äta probiotika

 

Allt detta höll jag på med i flera månader med noll resultat på acnen inte ens en liten förbättring tyvärr. Det finns dock de som blir hjälpta av ovanstående och det är ju bra för kroppen om man kan undvika anitibiotika. Men med en måttlig till svår acne är det inte säkert att det kommer att hjälpa. Om du inte sett någon liten förbättring efter 7-8 veckor med kostomläggning o extra vitaminer och syror i din hudvård skulle jag som sagt rekommendera att uppsöka läkare om du har måttlig till svår acne. 

 

 

Det finns en hel del bra produkter mot acne från ett flertal märken. Det finns tyvärr ännu fler produkter mot acne som inte är bra. Många är uttorkande, vilket ger en signal till hyn om att den ska producera ännu mer fett och således leder till ännu mer acne. Många innehåller också ämnen som täpper porerna eller triggar igång acne på andra sätt. Dessutom innehåller många produkter mot acne irriterande ämnen som gör att hyn kommer i ännu mer obalans.

En annan väldigt viktig faktor är pH-värdet på produkterna och särskilt rengöringen. Detta har jag bloggat om tidigare, det finns studier som visar att acne minskar om man man använder en rengöring med ett surare pH pga att acnebakterier trivs bäst i en mer alkalisk miljö. Med en rengöring med surt pH håller sig hyn frisk och dess naturliga bakterieflora kan då bekämpa acnebakterien på bästa sätt.

 

Slutligen ska jag säga att det finns ju de som har en annan typ av acne än vad jag hade. Då finns det även andra läkemedel att tillgå. T.ex. en ännu starkare kräm som fås på recept av läkare. Tidigare hette den Aberela i Sverige men den avregistrerades 2013. Det aktiva ämnet är a-vitaminsyra, tretinoin, vilket man numera kan få utskrivet i krämbas. Tretinoin hjälper mot acne för många och verkar dessutom föryngrande på hyn genom att minska rynkdjup samt ge jämnare ton o finare textur. Jag har själv använt den i detta syfte.

 

Det sista steget mot acne, när inget annat hjälper är att få isotretinoin utskrivet av sin läkare. Det är ett ämne besläktat med tretinoin som man får i kapselform och således tar peroralt d.v.s. sväljer. Det ger oftast väldigt fin effekt på hyn o även de med svår acne brukar bli av med den helt. Anledningen att detta inte skrivs ut lättvindigt är att det har ett flertal obehagliga och allvarliga biverkningar. Jag har själv haft turen att inte behöva gå så långt som till att använda detta läkemedel.

 

Det är viktigt att inte försöka skaffa någon av dessa nämnda receptbelagda läkemedel mot acne utan läkarkontakt eftersom det är starka preparat som inte passar alla, beroende på övrig hälsa och mediciner. En läkare behöver bedöma just din individuella situation. Som ammande eller gravid får man absolut inte använda tretinoin eller isotretinoin.

 

I nästa blogginlägg kommer jag blogga om produkttips som du kan kombinera med tetralysal och differin. Alltså fuktkrämen, rengöringar och så vidare som inte triggar igång acne eller täpper porerna. Kommer även tipsa om produkter med aha-och bhasyra som är bra att prova i första hand innan man tar till läkemedel.

 

 

Psst Skincitys adventskalender släpps imorgon!

Hudvård Skincity adventskalender, Skincity julkalender 2017, Skincitys adventskalender 2017, Skönhetskalender 2017, hudvårdsblogg Permalink2
Jepp, det finns mängder med adventskalendrar för oss hudvårdsnördar och skönhetsnördar. Jag är jättesugen på Skincitys kalender, men min hudvårdsbudget är verkligen både övertrasserad och helt orimlig redan så vi får se.. Jag har några timmar på mig att fundera. Imorgon den 27/12 släpps alltså Skincitys adventskalender i begränsad upplaga på www.skincity.se
 
Jag gissar att den kommer ta slut fort!

Pris 1199 Kr och den innehåller produkter till ett värde av 3400 kr. Skincity har ju massor med härliga högkvalitativa märken, tidigare år har man fått en travelsize varje dag fram till julafton + att det gömt sig fullsize produkter bakom några luckor. Så superlyxigt o mysigt sätt att njuta hela december och känna in julen, eller hur!?

 

Vinterrusta huden

Hudvård Hudvårdstips, Hudvårdstips inför vintern, Skydda huden mot kyla, hudvård när det blir kallare ute, torr hud på vintern, vad hjälper mot torr hy, ändra hudvårdsrutin Permalink3
 
 
Nu börjar det bli riktigt höstruskigt o kallt ute. Jag har känt de senaste dagarna att jag fryser riktigt ordentligt när jag varit ute på promenad med lillan i vagnen. Så nu har jag tagit fram vinterkläderna från förrådet, varm jacka, handskar och massa olika mysiga sjalar och halsdukar. Dessutom fick jag ett par Bally curlingkängor av sambon när jag fyllde år förra veckan. En jättefin present! De är dock lite för varma ännu, men det känns skönt att vara beredd på riktig kyla. Men nu är det iallafall handskar och halsduk på.
 
När det blir kallare är det också viktigt att rusta huden för kylan. Precis som att vi inte går i sandaler nu i oktober så är det inte optimalt för hyn med samma produkter året runt. Det är inte lika påtagligt för alla, men vill man sköta om sin hy på bästa sätt är det bra att anpassa hudvårdsrutinen efter årstiderna.

På sommaren är det fuktigare i luften än vad det är nu o då klarar sig många med en lättare lotion. Med torr och kall luft utomhus och även torr luft inne i stugorna när vi höjer värmen blir det tuffare för hyn att behålla bra fuktnivåer.

 Många blir alltså torrare på vinterhalvåret. Även de med fet hy och blandhy kan bli yttorra. Då är det bra att byta produkter till lite fetare och mer närande.

Ett tips är att ha ett bra fuktgivande serum på dagtid och sedan låsa in fukten i hyn med en fetare närande kräm som även skyddar mot kyla. Det blir då som en oljebarriär som hindrar fukt från att ta sig från hyn och ut i den torra omgivande luften. Detta är särskilt viktigt för den med torr eller känslig hy samt för dig som har ytliga blodkärl i ansiktet. 

Jag brukar dessutom använda en fuktgivande mist för att återfukta hyn ofta under dagen. Dels är det skönt att slippa känna sig torr och stram, dels blir jag mindre glansig eftersom hyn låter bli att producera onödigt sebum om man återfuktar ordentligt. Det är bara att spraya på när helst man känner sig torr i hyn under dagen, jag gör det säkert varannan timme. Brukar ha en mist i handväskan och en hemma. 

Ett extra plus är att sminkningen blir mer naturlig o fräsch om man sprayar direkt efter man lagt på foundation och finishing veil/puder. Det blir då ingen kakig känsla utan man får en mer lystrig och återfuktad look. 

Sen är det ju självklart viktigt att återfukta inifrån. Drick, drick, drick! Själv gillar jag inte att dricka vatten när det är kallt o ruggigt. Då tar jag till örtte för att få i mig tillräckligt med vätska, både mysigt och gott o inte vätskesdrivande som kaffe eller svart te.

 
Till top